Educació del caràcter
¿Com proposem treballar aquest Grit a l’ escola?
Les claus són dues:
1) El programa internacional (IB) , una experiència transformadora pels alumnes.
El programa internacional consta de 4 fases que estimulen als alumnes per aconseguir els seus reptes tant a nivell personal com professional. El Ib anima als alumnes a tenir una mentalitat internacional i pensar més enlla del seu entorn immediat.
Mitjançant els programes IB els alumnes “aprenen a aprendre” gracies a un exclusiu curs de Teoria del Coneixement (TdC). Se’ls anima a experimentar diversos enfocaments de l’aprenentatge, així com assumir la responsabilitat de vetllar per el progrés de la seva pròpia educació.
Els programes ajuden al alumne a;
Plantejar preguntes complexes i interessants.
Pensar de manera crítica.
Desenvolupar habilitats d’investigació que segons s’ha demostrat els hi seran d’utilitat en l’educació superior.
Els programes IB també animen als alumnes a participar activament dins les seves comunitats, així com fer que l’aprenentatge sigui una experiència per millorar els estudis acadèmics. Més informació… Programa Internacional.
2) L’esport.
A través de l’esport es treballa l’autodeterminació, la fermesa de caràcter, la resistència o la capacitat de mantenir-se fidels a un objectiu a llarg termini.
La proposta d’Anne Sullivan International School, és utilitzar l’esport de manera conscient per alguna cosa més que per treballar la motricitat, la coordinació i el treball en equip que també és importat, utilitzarem l’ esport per ser millors i per créixer en “Grit” dels nostres alumnes.
Si treballem des de l’escola dia a dia la nostre capacitat de mantenir el focus , de ser constants en optimisme, de no desviant-se dels nostres objectius, de resistir i d’aguantar els sacrificis que de vegades implica millorar i treure el millor de nosaltres mateixos en cada entrenament, serem capaços d’incorporar a la nostre personalitat un dels valors mes importants .
Perquè el Grit, s’entrena ,s’aprèn i es posa en pràctica.
Però no tots els esports són iguals.
¿Quin és l’esport on la educació del caràcter té més efectivitat?
Hi ha un esport que reuneix tots aquests requisits d’aprenentatge, un esport desgraciadament molt minoritari al nostre país . El Rugby.
A gairebé totes les universitats del regne Unit es practica aquest esport i es a la Universitat de Brighton on hi ha un projecte per adaptar-lo a les escoles. Rugby for Peace.
Un programa per respectar al contrari, de fer-se responsable, d’aprendre confiança i liderar un equip, de ser d’un model a seguir en l’equip i en la comunitat. El caràcter i el comportament dels jugadors es manté dins i fora del camp.
Amb el Rugby s’aprèn també a prendre decisions, a ser valent, a recuperar-se d’una derrota i sobre tot a ser resilient.
En aquest esport, degut a que hi ha moviments dins del joc, cos a cos, els alumnes amb un caràcter tímid o introvertit, superen poc a poc aquestes limitacions, envaint de manera voluntària l’espai físic del contrari i superant així les seves inseguretats.
També és important saber que en el reglament d’aquest esport i ha tres temps, els dos primers es juguen al camp, el tercer temps i igualment important i també obligatori es fa fora del camp, amb un “berenar” amb els contrincants com a símbol de respecte i d’esportivitat.
La filosofia d’aquest esport es basa en la noblesa, guanyant amb humilitat i a perdent amb dignitat.
Això, un cop més, no es una nova pedagogia, fa molts anys que funciona amb resultats de superació sorprenents.
Hi ha un llibre que en món anglosaxó va tenir una forta repercussió, un llibre de Paul Tough, “Cómo tienen éxito los niños: La Fuerza de Voluntad, la curiosidad y el poder oculto del carácter”.
En aquest llibre, Tough escriu: “No hay una herramienta contra la pobreza que podamos dar a niños de entornos con problemas , más valiosa . que la fortaleza de carácter…y eso es lo que se pretende hacer en Reino Unido con el rugby”.
Gregorio Luri, filósof i autor del llibre “Mejor Educados” (Ed. Ariel), sovint recorda que l’educació del caràcter es tant tradicional a les escoles britàniques com per haver traslladat als nostres dies una famosa frase atribuïda al Duc de Welington: «La batalla de Waterloo se empezó a ganar en los campos de deporte de la Universidad de Eton».
“En los campos de Waterloo o en las canchas del mítico colegio inglés, cuna del establishment, ningún niño esperaba que le levantaran si podía solo. (G.Luri).
A Anne Sullivan International School, proposem un entrenament de Rugby Tag, un programa específic per alumnes d’ Infantil i Primària , un programa preparat per nen petits on no i ha risc de lesions i l’aprenentatge de la formació del caràcter és igualment efectiva.