Influencies educatives de l’escola
Grans pensadors i professionals de l’ educació també han donat l’ orientació que al centre.
El Professor Malaguzzi , va crear a la ciutat Reggio Emilia, Italia, unes escoles amb una filosofia innovadora , en la seva obra volia “ assegurar el potencial i la creativitat de tots els nens , reconeixent-los com a subjectes de dret i portadors d’ una cultura pròpia i autonomia”.
Aquesta visió confiada en el potencial del nen, el seu desenvolupament a partir de l art , l’ experimentació i l atenció en els processos encaixava molt bé dins de la filosofia tant de Babiweb com de ASISB així que Loris Magaluzzi és un dels autors amb qui ens sentim plenament identificats .
Però no és l únic; Piaget, Pestalozzi, Montessori, Gali, el filòsof Jose Antonio Marina, Sinichi Suzuki, Dra Salazar,el Dr.M.Kovacs, M.Montserrat del Pozo, Dr Reuven Feuerstein, Howard Gardner amb la teoria de les intel·ligències múltiples,Bruce Campbell, David Perkins, Ken Robinson, Rita Pierson, Lisa Verkerk, i molts d altres autors a través de les seves investigacions , i la posada en marxa de les seves teories en escoles on el resultat ha estat magnífic, han fet una magnifica aportació al mon educatiu i que hem recollit com un regal preciós, a la filosofia del centre ASISB.
Tots ells han aportat el seu coneixement i amb la seva experiència, han vertebrat de manera sòlida i en una direcció ben definida el nostre projecte , la confluència de les seves aportacions i la riquesa d’ un gresol de talent, fa de l escola ASISB , sigui única i que construeixi dia a dia, la seva pròpia identitat.
L’ objectiu és clar, que tots els alumnes puguin aconseguir un bon aprenentatge a tots els nivells que els hi serveixi per la vida, a traves d’ un caràcter creatiu, un autoconeixement, una preparació i una actitud pro-activa .
Adaptar els continguts convertits en projectes , oferir les possibilitats per ajudar a desenvolupar els talents de cada alumne , potenciant els que ja son forts , introduir noves matèries , inclús a elaborar un material didàctic propi de l’ escola que doni resposta a les necessitats detectades.
Un currículum diferent exigeix altres metodologies.
Fonamental es l’ aprenentatge , però també es imprescindible, saber pensar, i això es pot aprendre, per això a l’ escola introduirà la matèria del Pensamnet Critic i Creatiu , tal i com el presentant el Dr. R. Swart i el Dr. Perkins .
Pensar i pensar bé, és fonamental , i aquest pensament s’ ha de fer visible a través de les rutines de pensament “ Visible Thinking” de la professora Lisa Verkerk.
Treballar per projectes de Comprensió, per projectes d Intel.ligències i per projectes per Competències serà el camí per aconseguir la contextualització i la part multidisciplinària de l’ aprenentatge .
Tots aquests avenços en el concepte d’ aprenentatge, han canviat fonamentalment tant el paper del professor com el del alumne. No hi han alumnes passius a les aules de l’ escola, no hi poden ser , ells són els protagonistes del seu aprenentatge i el professor és converteix en el seu acompanyant , el seu guia que coneix i valora cada alumne i li proposa el millor per ell.
Una de les moltes avantatges que té l’ escola ASISB , es que des de els seus inicis ja no està organitzada com les escoles tradicionals de tota la vida; grup/aula, ja que això no es viable per el treball de les noves metodologies.
Les escoles que han sabut adaptar.se han hagut de fer una transformació profunda començant per la distribució dels espais, i no em refereixo a canviar les taules de lloc.
El concepte bàsic són espais flexibles, espais que es mouen.
El Professor Thornburg, inspira la distribució dels espais educatius en el seu treball “Campfires in Cyberspace” on amb metàfores molt il·lustratives , parla dels espais adequats per l aprenentatge:
- Espais “font” on es possible “beure“ informació dels companys o de un professor
- Espais “cova” aptes per la reflexió personal
- Espais “àgora” espai gran per debatre temes amb un grup gran.
- Espais de trobada, espais al voltant d una tauleta, uns coixins o un sofà.
“Perquè s’aprèn per a la vida… els espais on s’aprèn han se ser semblants també als espais de la vida.” (Thornburg)
La flexibilitat i transparència de les parets a ASISB, quan aquestes parets a més a més parlen, de què i quan s està fent, quan transmeten…també les parets i els passadissos son instruments d’ aprenentatge , perquè son memòria per el qui les llegeix, i alhora poden ser un estímul a la pregunta.
La qualitat de tot el que es penja tant a les parets com als passadissos, serà tot un repte, ja que perquè funcioni serà una exigència constant . Esta previst un equip rotatiu d’ alumnes que vetlli per aquesta exigència .
És necessari afegir que aquesta escola , és una realitat gracies a que hem tingut l’ oportunitat de conèixer de primera mà , com es treballa a les millors escoles al voltant del món.
Finlàndia, Austràlia, Estats Units, Canadà, Suècia, França, Anglaterra, Barcelona.. A partir d’ aquest coneixement, .no cal inventar res, senzillament analitzar i utilitzar el que està donant bons resultats i seguir millorant en aquesta direcció.
El compromís de ASISB és treballar seriosament per oferir una educació de qualitat , creiem fermament en el valor afegit de la nostra proposta educativa i apostem per ser una escola de referencia, voldrà dir que hem fet bé la nostra feina