Formació del caràcter

La majoria d’escoles del nostre país, introdueixen l’educació en valors dins dels seus principis de centre per complementar una l’educació global.

En altres països com El Regne Unit, Finlàndia, EUA, França i Alemanya en canvi, han apostat per l’educació del caràcter.

¿Quina diferència hi ha? Bàsicament una, la concreció.

L’educació en valors es considera una educació massa abstracte pels alumnes, conceptes teòrics i de difícil concreció que sovint queden en la bona intencionalitat de l’equip educatiu, però que en general influeixen poc en la integració d’aquests conceptes en l’alumne, precisament per aquesta abstracció.

En canvi des de fa molts anys, sobretot a les centenàries Universitats del Regne Unit, l’educació del caràcter té uns efectes definitius en la formació dels alumnes.

També als EUA, la reconeguda cadena d’escoles KIPP, amb tasses d’èxit inèdites allà on s’instal·len, ja siguin zones benestants, com a zones desfavorides insisteixen en l’educació del caràcter com indispensables:

“Treballa intensament. Sigues amable” han resumit en els cartells enormes que decoren els seus centres.

En aquest país, Angela Duckworth, una neurobiòloga amb un doctorat en psicologia que treballa a la Universitat de Pennsylvania, s’ha convertit en una experta de l’estudi de la personalitat. Té un estudi on analitza quines són les claus perquè els alumnes tinguin èxit de grans, tant en l’ àmbit professional com personal.

Una de les claus és “la tendència a mantenir l’interès i l’esforç per aconseguir metes a llarg termini” La determinació, és la clau, segons la Dra.Duckworth.

Després de molts estudis, han identificat 5 característiques en la personalitat que prediuen l’alt rendiment.

Aquestes característiques són: L’autocontrol, la fiabilitat, l’ordre, la puntualitat i el que amb anglès s’anomena GRIT, la traducció és una barreja entre determinació, passió i perseverança.

Un còctel de fermesa de caràcter i resistència. És ser capaç de mantenir l’interès i el nivell d’esforç pels objectius a llarg termini.

Una altra conclusió molt important és que el Grit no té cap relació directa amb el talent, a més a més, incorpora una evidència, del per qué ens enfoquem en allò que ens apassiona i ens apropa al nostre propòsit ens fa augmentar exponencialment les nostres possibilitats de millora, perquè és molt més fàcil tenir “Gritty” en allò que ens apassiona.

La formació del caràcter ve reforçat per quatre programes molt potents implementats a altres països amb uns resultats acreditats.

Programa DESING THINKING.

Programa ESPORTIU.

Programa DESING FOR CHANGE.

Programa INTERNACIONAL.